160509

Men hjälp! Tiden flyger, jag fyller den med otroligt intressanta kurser på forskarutbildningen på Ersta Sköndal, och en på Umeå/Halmstads dito, om funktionshinder, individ, kultur och hälsa - jag lär mig saker och utmanas som bara den. Jobbigt och kul på samma gång. Min egen verksamhet går lite på sparlåga, men det som är det funkar och är roligt det också. Funktionshinderområdet blir liksom aldrig långtråkigt. Spännande, och viktigt framöver med Myndighetens för delaktighets återkoppling av resultatet av arbetet för att effektivisera och kvalitetssäkra LSS, sommar på gång med allt vad det innebär och ja som sagt, det rör på sig.

 160216 

http://kikkuli.wordpress.com/ kika här den som vill ta sig till bloggen om häst och ridskola. För övrigt svär jag över allt jag måste tacka nej till just nu. Bara enstaka uppdrag hinns med i takt med att tempot ökar på forskarutbildningen. Det tar emot att säga nej till uppdrag, även om det är hur bra och kul som helst på Ersta Sköndal. 

160131 

Tiden går! Nya året börjar med stormsteg och jag är i full gång med att ta mig in i forskar-utbildningen vid Ersta Sköndal. Enstaka handlednings- och fortbildningsuppdrag håller mig kvar i verkligheten men nu är det mycket funderingar kring LSS, makt som blir mitt teoretiska perspektiv, och allmänt på vad jag gett mig in på:). Och just det! Hallstahammar lämnar referenser rörande deras utbildningssatsning som jag arbetar i, kika gärna under "Verksamheten erbjuder"! 

151121 

Hallstahammars kommun utbildar hela LSS-området, med satsning på brukarmedverkan - fantastiskt. Himla kul så här långt, och fortsättning följer - tack! Snart dags för LSS-dagarna också, och planering för 2016 pågår. Engagemang, kunskap och utveckling - det bådar gott och behövs! 

151030 

Min bok Jag kan själv ska bli talbok! Den efterfrågas av människor som vill ha den i talboksform och ALIS (Administration av litterära rättigheter i Sverige) meddelar att boken görs tillgänglig av MTM (Myndigheten för tillgängliga medier). Roligt!  

Det har också blivit till en ny vända i Göteborg och tal om LSS med kvalitet liksom mer om yrkesrollen i Surahammar. Tack alla. För övrigt rynkar jag pannan över allt man kan läsa om LSS inom ramen för kommundoktoranden...  

151012 

Fina dagar i Göteborg avklarade, Göteborgsregionens kommunalförbund bjöd in till utbildning och jag talade om dokumentation under en dag, och om samverkan under en halvdag. Tack för fint arrangemang och härligt deltagande. Snart väntar del två om yrkesrollen i Hallstahammar. Hösten flyger fram. På bloggen för Kikkuli och Ridguiden får jag hobbyskriva och drömma om en bilderbok om hästar och barn, det är kul på sitt vis. En utmaning för geniknölarna är etikprövning för forskning om delaktighet och inflytande, och närmast på tur, embryot till första artikeln. Svårt, kul, och fint för vårt område.  

150929 

Den första konferensen avklarad, Conductive och chefsdagar för personlig assistans - himla kul och som vanligt fartfyllt och fullt av engagemang. Hallstahammar bjöd också på två fina kursdgar. Jag och Lasse Nohrstedt träffade LSS-personal i fortbildning och fick chans att dela med oss, ta del och lära nytt. Fortsättning följer och vi ses igen Hallstahammar! Utöver mindre handledningsuppdrag går all tid till pm till etikprövningsnämnden - här ska forskas:)! 

150810 Semestern är slut och sommaren är på väg mot höst. Jag är i tagen med att forma om min vardag, och på allvar sätta igång på kommundoktorandtjänsten för Södertälje Kommun. Det blir kanske något mindre av handledningsgrupper, fortbildning och konferenser men en del ska jag hinna med.  

Jag jobbar också med novellerna om och för häst och ridskola och barn och ungdom. Det är roligt och funkar som avkoppling, nog så viktigt när hösten knackar på. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sommaren 2015:

Semestern hägrar även om jag vet att jag kommer att sitta här framför datorn en del. Dels med planering, men också med de noveller jag jobbar med för häst och ridskola som område.

 

 

Mitt favoritämne utöver stöd och omsorg. En tanke så här innan Sverige blir till mer sommar - jag får en del förfrågningar angående uppbyggnad av utbildning för stödpedagoger och jag får nästan nypa mig i armen för att förstå att vi ändå är där nu. Jag har jobbat länge för frågan om att stöd och omsorg innebär, och ska innebära (just därför också kräva och ordna förutsättningar för utbildning för det), pedagogiska utmaningar. Det är underbart att vi kommer att få se fler med ett uttalat pedagogiskt uppdrag i verksamheterna, och att det faktiskt ingår också i grundutbildningen. Att stödpedaoger kommer in i bilden har vi västra Sverige och Forum Carpe att tacka för. Och alla som drivit frågan vidare förstås. Det finns så mkt bra att göra av detta. Skön sommar!

 

Våren 2015:

Tack fina daglig verksamhet på Kungsholmen! Vi spenderade en förmiddag ihop och jag hoppas ni hade lika kul som jag. Vilka kloka och intressanta reflektioner kring att ha en genomförandeplan, att ha eller inte få ha mål i tillvaron och vilken genuin kunkap om uppdragets komplexitet. Allt detta under fortbildning om dokumentation. Lycka till och skön sommar!

 

Ju mer jag läser och skriver, ju mer förstår jag hur komplext och mångfacetterat vårt område är. Mina första trevande steg på forskarutbildningen är försiktiga och utmanande och frågan om delaktighet och inflytande för personer med funktionsnedsättning känns enorm. Is i magen och blicken högt, det kommer att ordna sig! Det rundar också av med handledning, fortbildning och konferenser. Det pågår en massa viktigt arbete där ute och folk kämpar för dem som behöver och det är imponerande. Sommaren står för dörren och planering inför hösten pågår. Jag återkommer!

 

Nu har flera konferenser och utbildningsdagar gått av stapeln. En rolig sådan är Framtidens LSS-boende som gavs i repris då efterfrågan efter förra årets konferens var stor. Mixen av alla funktioner och perspektiv runt personer med boendeinsatser inom LSS är fantastisk och även denna gång hölls en riktigt och välnyanserat brukarfokus. Samverkan och miljöns betydelse stod på schemat även i år men också kunskap och vilken avgörande faktor den är för att de eftersträvansvärda goda levnadsvillkoren ska uppstå. Givande dagar, och jag hade den äran att moderera.

 

Det har blivit vår! Jag har kommit igång på kommundoktoranden och det är både roligt och svårt, och oerhört viktigt att det sker inom funktionshinderområdet. Här om veckan ordnade Kompetenstjänst en dag för LSS-folk i Göteborg. Jag modererade och blev glad över föreläsarnas vilja att ge av sig själv, alla deltagares frågor och egna berättelser och den chans att nätverka som alla tog. Fint och gott helt enkelt!

 

Jag har också varit hos Olivia Omsorg i Linköping och Hudiksvall kommun som båda satsat på fortbildning i dokumentation. Otroligt häftigt med allas erfarenheter och den goda viljan att lära, delta och utveckla, tack båda!

 

December - Det är dags att tacka årets uppdragstagare, handledningsgrupper, och er alla andra inspirerande människor jag möter, tack och allt gott!

 

November- Så har LSS-dagarna gått av stapeln igen. Två dagar fyllda av en fantastisk mix av högt och lågt, handläggar-, chefs- och verksamhetsperspektiv. Jag hade i uppdrag att berätta om projekten i Södertälje Kommun, och hoppa in som moderator för den avslutande paneldiskussionen under dag ett.

Roligt är det också att skriva inlägg påKikkuli förlags och och Ridguidens blogg. Där står häst- och ridsport (och nyttan med den) i fokus. Där ges också samhällsfrågor och sporten ur ett funktionshinderperspektiv plats. 

Skellefteå och två halvdagar om samverkan är avklarade. Kul och fint som ofta. Engagemanget och den goda viljan lyser bland omsorgsutövare. 

Kul också att fler provar fortbildning med gestaltning/drama. Botkyrka väljer att ta tag i frågan om hur man tar hand om processer kring lex Sarah och jag tar SuePer (se nedan) till hjälp. Spännande! 

 

Nu har "Framtidens LSS-boende "gått av stapeln. Jag var moderator och njöt som jag hörde att många gjorde, av bredden, de olika perspektiven och det faktum att man på riktigt tog brukarfokus. Hög nivå, otroligt trevligt och mersmak. Tack alla och tack Maneka Gosch med kollegor som planerat konferensen.

 

Hösten är i full gång och fylld av både fortbildning och handledning. Teman som fortsätter är dokumentation och samverkan, men också pedagogiskt arbetssätt. Det arbete jag gör i Södertälje kommun och med hjälp av FoU Södertörn, denna gång om inflytande, närmar sig sitt slut och ska bli till underlag för fortbildning som planeras för fullt - kul och viktigt.

Jag är också igång med Kikkuli-bloggen, Kikkuli är ett förlag för häst- och ridintresserade men som också riktar sig till funktionshinderområdet. Det är hur kul som helst att skriva och så klart tar jag chansen att visa upp delar av det jag skrivit för området. (www.kikkuli.com)

 

Tidigare:

Tack alla som delat och tagit emot i handledningsgrupper under våren, handledning lever! Och några av oss syns även i höst. Väl mött då och välkomna nya grupper.

I maj satsade Hallunda daglig verksamhet ytterligare ett par tillfällen på dokumentation. I kortare fortbildningspass har vi snirklat oss igenom det nya som kommer, i och med kommande föreskrifter, och vänt och vridit på frågan om hur man kan skapa förutsättningar för brukaren att kunna vara delaktig då genomförandeplanen görs.

 

SuPer, en teatergrupp som gestaltar teman vid fortbildning, var också med som ett inslag och vi kommer från och med nu alltid att förknippa dokumentation med Dirty Dancing.

 

Kika gärna på nya referenser/utvärderingar. Surahammar satte samverkan i fokus och deltagare var positiva i utvärdering.

 

Jag skriver en del i arbetet på min tjänst nu, det har blivit rapport, vägledning (och en film till!) om dokumentation, och det är rapport och vägledning om metoder för inflytande och delaktighet på gång. Allt inom ramen för FoU-projekt och som ett samarbete mellan Södertälje och FoU Södertörn. 

I min egen verksamhet ligger manus om dokumentation och kvalitet och väntar på att färdigställas.  

För första gången ska jag också prova att samarbeta med dem som kan gestalta och dramatisera, SuPer, en teatergrupp som ger liv åt mina texter vid fortbildning om att göra genomförandeplan. 

 

Nyligen höll jag fortbildning hos Olivia Omsorg och lärde och fick lära. Det finns så mycket ambitiösa människor och härliga mötan att ösa energi ur, tack alla som deltog. 

 

Jag ber om omdömen/del av utvärderingar ibland. Så här skrev Margita Lövgren, områdeschef i Sandviken efter två lex sarahföreläsningar:

Den 19/11-13 föreläste Susanne Larsson om Lex Sarah i Sandvikens kommun. Åhörarna bestod av enhetschefer, omsorgspersonal och personliga assistenter. Föreläsning skedde vid två tillfällen under dagen och båda tillfällena var välbesökta, ca 100 personer per tillfälle.

Föreläsningen var uppskattad och gav deltagarna ett verksamhetsnära perspektiv på hur lagen ska tolkas och tillämpas.”

Tack så mycket för alla kloka frågor och tankar!

Arboga:

"Susanne är engagerad och kunnig samt att hon på ett naturligt sätt beskriver både personalens och anhörigas perspektiv på olika dilemman som ofta uppstår i LSS-verksamhet. Många Aha-upplevelser, bekräftelser och värdefulla tankeställare väcktes hos personalen. Utvärderingen från anhöriga visar att 97 % upplevde föreläsningen som både intressant och aktuell. Helhetsintrycket av föreläsningen är mycket bra! 

Cecilia RingMoberg, områdeschef LSS i Arboga

Titta gärna på trailern från filmen "Varför har inte Pia duschat?"!

 

 

Recension på boken om samverkan från Bibliotekstjänst 

 

Kika gärna nedan, på mina samarbetspartners hemsidor,  på uppdaterade flikar med referenser, om utbildning, trailern på filmen "Varför har inte Pia duschat?" eller recensionerna. Och tack för visat intresse!

www.souvenirfilm.se, www.lassenohrstedt.se  

www.telgefoto.se www.sueper.se